Iar competenţe cheie?


Ce vrem cu acest curs? O nouă retorică? Din 2003 încoace am tot citit despre competenţele cheie - în documentele strategice privind educaţia, în proiectul de Lege a educaţiei, în notele de prezentare ale programelor şcolare. Presa a preluat conceptul şi l-a oferit publicului în varii perspective, cele mai multe fără legătură cu realitatea.

Dar dincolo de declaraţii (şi de binecunoscutele lamentări despre starea învăţământului sau de laudele cu absolvenţii români apreciaţi în străinătate) prea puţine s-au făcut.


Cursul pe care il pilotăm în toamna 2010 (in Bihor, Bucureşti, Călăraşi si Vrancea) îşi propune să exploreze modalităţi concrete de integrare a competenţelor cheie în demersul didactic specific unei discipline. Echipa de facilitatori de la ISE crede ca nu există un singur mod de a integra competenţele cheie. Suntem convinşi că, în funcţie de didactica unei discipline, integrarea competentelor cheie are accente variate care poartă amprenta modului de gandire specific si al modului de predare specific unui obiect de studiu. In plus, credem că fiecare cadru didactic poate combina într-o manieră proprie componentele competentelor cheie astfel încat demersul didactic sa fie cat mai adecvat într-un anume context şcolar. Chiar se poate! Vă invităm să explorăm exemplele oferite, experienţele împărtăşite şi să căutăm soluţii noi. Dincolo de declaraţii, dincolo de forme fără fond, stă în puterea noastră să-i sprijinim pe elevi să-şi dezvolte competenţe cheie.


Nu vrem să vă dăm lecţii! Dar intenţionăm să vă provocăm să învăţăm împreună într-o adevărată comunitate.

Last modified: Monday, 6 September 2010, 11:25 PM